Éjféli

Na akkor itt is a folytatás. A másik lehetőség Miskolcról Győrbe eljutni vasárnap az az „éjféli” vonat volt. Aránylag normális időben, késő délután elegendő volt elindulni egy gyorsvonattal a Keletibe ahonnan aztán metróval kellett átbumlizni a Délibe. Hát ez eléggé utálatos volt, nincs is mit részletezni rajta, elég elmondani annyit hozzá, hogy ha eljutottunk végre a pályaudvarra, akkor kábé úgy éreztük magunkat, hogy na most pont eléggé elcsigázottak vagyunk ahhoz hogy akár vége is lehessen a hétnek, forduljunk vissza a francba. Persze ilyet azért soha nem csináltunk.

(Sok évvel később, amikor már régen dolgoztam, volt egy olyan időszak amikor a cégünk épülete Pesten egy sűrűn lakott paneldzsungel közepén volt, nagyon kevés számú saját parkolóhellyel, amiből (akkor még) nekem nem jutott. Ezen a területen a parkolás megoldása nagyon fejlesztette az ember leleményességét és olyan kérdéseket vetett fel például, hogy ha pont a megállás tilalmát jelző, a járda szélére felfestett sárga vonal után állsz meg egy hangyányit el is takarva azt, akkor a kocsi melyik része számít. Ha az autó hátulja belelóg, akkor már megbüntetnek? Vagy ha a kocsi fele nincs rajta, akkor még nem? Elárulom a titkot: a tengely számít, vagyis ha az autó (képzeletbeli) hátsó (első) tengelye nem lóg rá a csíkra, akkor még nincs büntetés. Legalábbis ott a 13. kerületben ez látszott megoldásnak, de természetesen felelősséget nem vállalok ezért az információért. Ezzel együtt sokszor nem volt elég a nagyvárosi lelemény. Bepróbálkoztunk az autónknál csak picit kisebb helyekre (nem sikerült). Felálltunk a kikopott füves területekre (büntetés). Felálltunk fél kerékkel a járdára (büntetés). Volt olyan eset, amikor semmi nem működött csak a kitartás, a hiéna szellem és a pofátlanság. Néhány ilyen alkalommal amikor egyébként is a kelleténél többet morfondíroztam a Sopron-Budapest távolság mintegy 2,5 órájában az ügyfeleinkkel és a kollégáimmal kapcsolatos nem kimondottan pozitív dolgokról, majd tovább idegesítve magam a bedugult város lehetetlenségén, illetve amikor ezt tetézte meg a parkolási mizéria, mintegy fél órás keringés és próbálkozás után azt mondtam magamban – vagy félhangosan -, hogy na akkor úgy csesszétek meg az egész parkolótokat ti nagyon hülyék. Egy gyors – ámde reális elhatározással – kiszállás, kávé és biológiai szükségletek kielégítése nélkül hazamentem Sopronba, közben telefonáltam a főnökömnek, hogy akkor ma távmunkáznék, ugye nem baj. Felhívom a figyelmet, hogy ezek az esetek már több mint 5 éve történtek, így a jelenbeli foglalkoztatási körülményeimre és feltételeimre nem lehetnek hatással. Remélem ezt Ti is így gondoljátok kedves múltbeli és jelenlegi főnökeim.)

Megérkeztünk tehát a Délibe a hátunkon cipelve az egész heti/kétheti tiszta ruhánkat és hazai kaja ellátmányunkat. Felszálltunk a vonatra, elhelyezkedtünk és dumáltunk. Megbeszéltük, hogy mi történt a hétvégén (semmi), ki milyen buliban volt (semmilyen vagy nagyon rossz), de ezek a témák általában még az álló vonaton elfogytak (lévén, hogy az igazán érdekes dolgok Győrben történtek, amiről mindannyian tudtunk úgyis). Általában már a messze Kelenföldön jártunk, amikor valahogy mindig megéheztünk és előkerültek az otthonról hozott (ismétlem: egész hétre csomagolt) kaják. És ami ezután történt abban megmutatkoztak a kollégisták tipikus jellemvonásai:

  1. A táska aljáról előveszi a sütisdobozt és ahelyett, hogy kitenné mondjuk elém, hogy fogyasszak belőle amennyit szeretnék, fogja és körbekínálja a társai között az almás pitét, hangsúlyozva, hogy ezt a nagymamája csak neki csinálta a saját könnyeit is tésztába sütve de hát persze kóstold meg ha van hozzá lelked, ott van egy véletlenül kisebbre vágott darab. Két megjegyzés ehhez: először is ez a fajta magatartás nem akadályozott minket abban, hogy csakazértis két kézzel nyúljunk a dobozba kiválasztva a legnagyobb itemeket, másrészt épp ezek a kollégák azok akik egy hét után hazafelé tartva eszik meg az utolsó darabot ugyanabból a dobozból.
  2. Előveszi a szokásosnál nagyobb dobozt telerakva rántott csirkével és Kelenföldtől Tatáig meg is eszi az utolsó morzsáig. Ezek után Győrig úgy búslakodik mint a juhász aki megeszi a kutyáját és szomorúan ingatja a fejét, hogy ej Bodri-Bodri hogy örülnél ezeknek a csontoknak. Ez a típus az aki, kedden már nem azért megy a szomszéd kollégiumi szobába, hogy mérési jegyzőkönyvet kunyeráljon, hanem hogy tapintatosan megnézze kinek van még valami hazai kajája.
  3. Nem hoz semmit, hanem arra számít, hogy ahol egynek (kettőnek, háromnak) jut, ott jut a másodiknak (harmadiknak, negyediknek) is. A helyzet az, hogy ebben nem is csalódik.
  4. Végül van az a típus, aki kifejleszti azt a megoldást, hogy ne legyen kedved megkóstolni amit hozott. Néhány példa erre: a hazafelé úton mintegy mellékesen megmutatja, hogy abban a dobozban amiben vasárnap a pogácsát hozta, abban pénteken a használt zoknijait viszi, mert hát egy csővázas hátizsák ugyan nagy, de azért mégsem akkora, hogy egy doboznyi levegő beleférne, elvéve ezzel a helyet a hasznos tehertől. A másik módszer az amikor előveszi az egyben, mind kinézetre, mind illatra kifogástalanul megsütött kacsát megszagolja és azt mondja, hogy biztos jó ez még, bár sem ő sem a szülei nem tudják mitől pusztult el az a szegény állat egy hete. Na de hát ők nem állnak olyan jól hogy kidobják és különben is Győrben sokkal jobb az orvosi ellátás mint a falujukban, például gyomormosást is sokkal gördülékenyebben csinálnak.

Az éjféli vonatozás addig tartott amíg Zsolti kollégánk szert nem tett egy Zsigulira és Hatvanban leszállva a vonatról vele mentünk tovább. Az út nem lett rövidebb, mert meg kellett állnunk a Józsefvárosi pályaudvaron felvenni egy társunkat. Az sem volt rossz, mert ameddig vártunk a sötétben, addig az ingázó munkásokat szórakoztattuk azzal, hogy beszéltünk az autó külső hangszórójába (azóta sem tudom mire számítva volt a kocsiba ilyen beszerelve) például, hogy Jó estét! Itt az autó beszél. Kívánok Önnek hasznos munkavégzést a következő hétre. Figyeltük az emberek arcán az elég vicces reakciókat. Zsolti kocsijában nem lehetett enni sem e helyszűke sem a pedáns rend miatt. („Ne csöpögtess Tiborkám ne csöpögtess!” – akinek nem lenne ismerős, nézze meg ezt:

Így aztán meg kellett állnunk az autópálya mellett, vacsorázni mert hát megéhezni ugyanúgy megéheztünk. Ezzel ugyan a hazai megmaradt, de a pénzünk meg elfogyott. Ami azért nem kisebb baj…